Mă gândeam zilele trecute că în ultimii cinci ani și ceva, de când sunt beauty editor, am încercat peste 60 de tratamente, majoritatea faciale. Subiectul ăsta stârnește mereu amuzamentul în rândul prietenelor mele, care-mi zic că am ajuns un cobai și că poate ar trebui să o las mai moale cu experimentele. Nici vorbă.
de Gabriela Calitoiu
Nimic din industria de beauty nu mă entuziasmează mai mult ca procedurile faciale. Chiar dacă de cele mai multe ori au fost costisitoare, uneori dureroase sau au venit la pachet cu o perioadă destul de lungă de recuperare, rezultatele pe care mi le-au oferit nu le-aș fi putut obține niciodată doar cu o rutină bună de îngrijire. Mai ales fiindcă problemele tenului meu sunt greu, dacă nu imposibil de tratat doar cu ajutorul produselor de skincare. De exemplu, de data aceasta am mers la clinica Dermaspa fiindcă voiam să îmbunătățesc calitatea pielii din jurul ochilor. Nu e prima oară când îți spun asta, dar chiar nu te poți aștepta ca niște eye patch-uri, un serum sau o cremă să trateze cearcănele, să te scape peste noapte de riduri sau să-ți reducă laxitatea pleoapelor. Nu insinuez că nu funcționează deloc, spun doar să ai așteptări realiste în legătură cu efectele lor. Dacă le folosești pentru a-ți hidrata pielea, e grozav, fă-o în continuare. Dacă vrei să tratezi toate celelalte probleme (cearcăne, riduri, laxitate), nu mai arunca banii pe o sută de produse, ci mai degrabă programează-te la un tratament cu polinucleotide.
Poate că numele nu-ți spune nimic, dar sunt convinsă că în curând se va bucura de aceeași popularitate ca acidul hialuronic, niacinamidele sau retinolul. Și spun asta fiindcă medicina regenerativă, care folosește factori de creștere, celule stem, exozomi, proteine sau polinucleotide pentru a stimula procesele naturale de regenerare și reparare, e the next big thing în îngrijirea pielii. Ideea de bază a acestui domeniu e că organismul nostru are capacitatea de a se regenera singur, iar aceste substanțe sunt ca niște mesageri care transmit celulelor să-și reia funcționarea normală și procesul de vindecare.
În timp ce îmi aplica crema anestezică, medicul dermatolog Irinel Nedelcu mi-a explicat că polinucleotidele sunt derivate din fragmente de ADN de pește (care seamănă cu ADN-ul uman) și că principalul lor rol este de a stimula producția naturală de colagen și elastină. Asta înseamnă că ajută la reducerea laxității pielii și la diminuarea ridurilor sau liniilor fine (inclusiv din jurul ochilor). Însă lista efectelor e mai lungă de atât. Promovează regenerarea celulară, îmbunătățesc microcirculația, reduc inflamația, vindecă pielea afectată de radicalii liberi sau de razele soarelui, o hidratează intens și ameliorează aspectul cearcănelor sau al pleoapelor căzute. Chiar dacă în cazul meu medicul a decis să injecteze polinucleotidele doar în zona perioculară, acestea pot fi folosite pe mai multe părți ale corpului: gât, mâini, decolteu, frunte, pomeți sau chiar scalp.
Dacă doar ideea că cineva se apropie cu un ac de ochii tăi te sperie, te asigur că nu ai de ce să-ți faci griji. Crema anestezică și-a făcut treaba atât de bine încât nu am simțit nici măcar o înțepătură. În plus, întreaga procedură nu cred că a durat mai mult de zece minute, așa că am scăpat rapid din cabinetul medicului. Singura parte mai puțin plăcută e că după tratament vei fi puțin umflată în jurul ochilor și că e posibil să te și învinețești. În cazul meu, umflăturile s-au dus în două ore, iar cele trei vânătăi au dispărut în câteva zile.
Ce mai trebuie să știi despre polinucleotide e că pot fi folosite și în combinație cu alte tratamente. Dacă vorbim strict despre zona ochilor, eu apelasem acum patru luni la botox și în urmă cu peste un an la filler-e cu acid hialuronic. Știu că poate părea mult, dar fiecare dintre aceste proceduri acționează diferit. Toxina botulinică are rolul de a slăbi/paraliza temporar anumiți mușchi sau de a bloca activitatea unor nervi specifici. Prin blocarea semnalelor nervoase, mușchii în care este injectată substanța devin temporar incapabili să se contracte. Pe scurt, nu stimulează în nici un fel producția de colagen din piele, ci doar te ajută să scapi de riduri pentru o perioadă scurtă de timp. Nici filler-ele cu acid hialuronic nu îmbunătățesc compoziția pielii, ci sunt folosite doar pentru a da volum și a umple zona cearcănelor. Polinucleotidele, chiar dacă nu oferă efecte la fel de rapide ca celelalte două proceduri, lucrează mai profund, regenerând pielea, hidratând-o și ameliorându-i textura și elasticitatea.
În general, pentru a te bucura de cele mai bune rezultate, medicii recomandă două-trei ședințe, realizate la un interval de 14-21 de zile. Eu am făcut tratamentul de două ori, iar primul lucru pe care l-am remarcat a fost că ridurile de sub ochi (care nu dispar cu ajutorul toxinei botulinice) nu mai erau la fel de pronunțate și că pleoapa superioară era cumva mai ridicată, ca și când aș fi avut un soi de mini lifting. De asemenea, pielea era mult mai hidratată și mai luminoasă, iar asta mă făcea să par chiar odihnită, deși în realitate nu dormisem prea mult. Însă cred că cel mai mare plus al acestui tratament e aspectul natural pe care ți-l oferă. În esență nu e nimic schimbat la fizionomia ta, și cu toate astea arăți mult, mult mai bine.