Terapia PRP

Plasma imbogatita in trombocite (PRP-platelet rich plasma)
o metoda extrem de eficienta in tratamentul alopeciilor

Foliculul de par, alaturi de mucoasa uterina la femei, este singurul organ cu evolutie ciclica in cursul vietii umane, avand o faza de crestere (anagen), o faza de stagnare a cresterii (catagen) si faza de cadere (telogen), urmata de reinitierea ciclului de crestere.

In acest mod exista o reinnoire continua a firelor de par de pe tot corpul, fara a exista zone de rarire vizibila.

Cercetarea in domeniul biologiei firului de par a evidentiat o mare parte din factorii care controleaza cresterea firului de par si determina activarea celulelor stem din regiunea de inmugurire a bulbului firului de par.

Aceste celule activate se diferentiaza, initiind faza anagen si cresterea unui nou fir de par.

O multitudine de factori de crestere joaca un rol cheie in inducerea transformarilor ciclice, care induc ciclul de regenerare sau opresc cresterea prin moarte programata (apoptoza) a celulelor ce constituie firul de par (keratinocitele foliculare).

Principalii factori de crestere sunt factorul de crestere epidermal (EGF), factorul de crestere vasculo-endothelial (VEGF), factorul de crestere insulina 1 – like, factorul de crestere fibroblastic (FGF).

Trombocitele elibereaza o mare cantitate de factori de crestere si anume factori de crestere plachetari (PDGF), factori de crestere transsformatori beta (TGF beta 1 si 2), Factor de crestere epidermal (EGF) si factor de crestere vasculo-endotelial (VEGF).

Implicarea acestor factori in ciclul de regenerare a firului de par a facut ca in ultimii 8 ani sa fie utilizat produsul plasma imbogatita in trombocite (PRP) in stimularea cresterii parului, initial in contextul implantului de par propriu, iar dupa dovezile obtinute, de stimulare a papilei dermice, cu eliberarea factorilor de crestere vasculari si fibroblastici, se foloseste in tratamentul alopeciilor, bineinteles dupa stabilirea unui diagnostic corect al acestora.

Alaturi de rolul extrem de important al trombocitelor, plasma obtinuta si injectata, contine substante nutritive, electroliti, factori de crestere, completand efectul benefic asupra cresterii parului.

Dupa cum se poate vedea in prezentarea video anexata plasma imbogatita in trombocite (PRP) se obtine prin recoltarea propriului sange al pacientului si prelucrarea cu ajutorul centrifugarii prin filtre special, fiind un produs eficient, sigur si non alergic, atat timp cat este obtinut conform protocolului si utilizat de profesionisti, in conditiile diagnosticului cert si manipularii corecte a terapiei.

In Egoclinic, dupa stabilirea cu exactitate a diagnosticului alopeciei, aprecierea unor eventuale alte boli asociate, se folosesc serii de 4 sedinte, cu injectari in zona afectata. In cazuri severe se repeta la 6 luni.

In functie de tipul de alopecie poate fi unica terapie, sau poate fi asociata altor tratamente specifice.

Folosirea acestui tratament in implantul de par, creste atat densitatea parului implantat (cu cca 15%), prin stimularea celulelor stem din bulbul implantat, dar si accelereaza cresterea parului implantat, prin factorii de crestere vasculari si fibroblastici.