Toxina botulinica de tip A este o proteina naturala de tip neurotoxina, produsa de bacteria Clostridium botulinum. Actiunea sa se produce la nivelul sinapselor neuromusculare, în doze terapeutice obtinandu-se o reducere temporara a activitatii musculare din zonele tratate. De la introducerea sa în medicina estetica în anii 1990, injectarea de toxina botulinica a devenit una dintre cele mai eficiente, sigure si populare metode de corectare a ridurilor dar si de tratament al transpiratiei excesive (hiperhidroza).
Efectul vizibil la nivelul fetei determina disparitia sau atenuarea ridurilor dinamice, cum ar fi cele de la coada ochiului (asa numita “laba de gasca”), ridurile orizontale de pe frunte sau cele de încruntare dintre sprancene. Injectarea se poate extinde si în zona periorala, pentru corectarea ridurilor fine din jurul gurii, sau la nivelul barbiei. În functie de tehnica de injectare folosita se pot obtine chiar efecte de tip ridicare a sprancenelor sau corectarea anumitor asimetrii faciale. La nivelul gatului se pot trataridurile/benzile verticale ce apar pe masura înaintarii în varsta.
Aplicatiile acestei tehnici se extind si pentru corectarea altor probleme medicale, cum ar fi hiperhidroza (transpiratia excesiva) de la nivel axilar, palmar sau plantar.
Studiile au demonstrat faptul ca injectarea de toxina botulinica are un efect important de crestere a încrederii în propria persoana si de îmbunatatire a calitatii vietii. Nu în ultimul rand, acest tratament are si un efect profilactic, de prevenire a aparitiei ridurilor statice sau agravarii ridurilor de expresie.
Injectarea este asociata cu un disconfort local minim si poate fi efectuata fara anestezie sau cu anestezie locala prin aplicarea de topice anestezice (creme anestezice). sedinta de tratament are o durata de pana la 30 de minute si nu necesita timp de recuperare, pacientul putandu-si relua activitatile curente imediat dupa efectuarea acesteia.
Dupa injectare, efectul devine vizibil dupa circa 3 zile, se instaleaza complet în 10- 14 zile si dureaza între 3-6 luni. Urmatoarea sedinta de tratament ar trebui efectuata totusi la 3-4 luni pentru mentinerea rezultatelor, în timp injectarile devenind din ce în ce mai spatiate, de circa 2 ori pe an.
Daca pacientul decide ca nu mai doreste sa efectueze alte sedinte, pielea revine treptat la aspectul initial, fara efecte secundare nedorite. Toxina botulinica nu determina dependenta si tratamentul poate fi întrerupt oricand.
Contraindicatiile acestui tratament sunt sarcina si persoane ce sufera de afectiuni neuromusculare grave.
În dozele terapeutice folosite toxina botulinica nu are efecte generale asupra organismului. Complicatiile posibile sunt de regulalocale si pot sa apara din cauza unei tehnici incorecte de injectare, efectuata de personal necalificat (asimetrii, ptoze, reversibile însa dupa 2-3 saptamani). Rareori este posibila aparitia unei reactii alergice la toxina, de aceea injectarea trebuie efectuata într-un cabinet/clinica medicala.
Injectarea de toxina botulinica poate fi efectuata complementar cu alte tehnici de rejuvenare ce se adreseaza laxitatii pielii.