Tratament acnee laser Blue-Light

Ce este acneea? Cum se formeaza? Ce optiuni de tratament exista?

Acneea este o afectiune a pielii cauzata de tulburarea metabolismului glandei sebace prin cresterea secretiei sale si proliferarea excesiva a celulelor din canalul acesteia. Pe acest fond apar chisturi de diferite dimensiuni, al caror continut se poate inflama si infecta. De obicei, la baza este un dezechilibru al hormonilor sexuali, dar si modificarea metabolizarii acestor hormoni in glanda sebacee. Pe fondul unei predispozitii genetice, apar ca factori declansatori sau agravanti stresul, poluarea, alimentatia, ovare polichistice, diferite medicamente sau modalitati de ingrijire a pielii, expunerea la soare, etc.

Acneea reprezinta o problema din ce in ce mai frecventa cu impact emotional si social major, afectand cu preponderenta adolescentii, dar si adultii.

Cum se formeaza ?

Acneea are diverse faze de evolutie. La inceput apar microchisturile (comedoanele), care pot ramane in aceasta faza, fie cu canalul de evacuare deschis, permitand oxidarea continutului lor (aspectul de puncte negre – culoarea neagra din capatul comedonului fiind data de oxidarea acestei secretii si innegrirea ei), fie comedoane inchise sau albe, cu obstructia completa a canalului de evacuare. Acneea poate sa ramana in aceasta faza, numindu-se microchistica sau comedoniana.

Prin inflamarea continutului apar zone rosii dureroase, numite papule. Suprainfectia lor determina aparitia pustulelor (punctelor de puroi).

Continuarea secretiei glandei sebacee inchise poate determina dezvoltarea unor chisturi mai mari, inflamarea lor poate determina noduli profunzi, durerosi, foarte inestetici, care se vindeca cu cicatrice. In cazuri foarte avansate leziunile profunde pot comunica intre ele, dand aspectul de abcese si flegmoane cu un aspect inestetic si evolutie foarte dificila.

Dupa stabilirea diagnosticului corect si complet, a eventualelor cauze si factori favorizanti, se elaboreaza conduita optima de tratament. Tratamentul in acnee este recomandat de medic, fiind individualizat pentru fiecare pacient in parte.

Tratamentul local dermato-cosmetic faciliteaza tratamentul medical, grabeste vindecarea si permite obtinerea unor rezultate estetice de foarte buna calitate. Pe de alta parte, elaborarea schemei de ingrijire pe termen lung a tenului acneic, previne recidivele.

Peelingurile chimice cu alpha hidroxi acizi (AHA, acid glicolic) sau beta hidroxi acizi(BHA, acid salicilic) se numara printre cele mai eficiente proceduri asociate tratamentului antiacneic si de indepartare a cicatricilor post acneice.